Десанка Максимовић

Десанка Максимовић – АНТОЛОГИЈА / Поезија, Бајке, Песме за децу, Цитати, Занимљивости. . .

„Од свих вредности у животу највише ценим слободу, верност, храброст, доброту, самилост, некористољубивост. Верујем да сви људи цене та добра у животу и те људске особине. И наши непријатељи, вероватно, цене та добра. У старој Грчкој је речено да сви Грци знају шта је добро и како се треба владати, али да једино Атињани у дело проводе своја убеђења. Не знам колико Атињана има у свету.“ (Десанка Максимовић)

Десанка Максимовић – БАЈКЕ И ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ

ПЕСМЕ

ТРАЖИМ ПОМИЛОВАЊЕ (Збирка песама)

БЕЖИМО

ЧЕЖЊА У ТУЂИНИ

КРВАВА БАЈКА

Мирославу Мики Антићу у спомен

НАША ТАЈНА

НЕМАМ ВИШЕ ВРЕМЕНА

ОБЕЋАЛА СИ ДА ЋЕШ БИТИ ВЕЧНА

ОПОМЕНА

ПОЛЕТ У ВИСИНЕ

ПРЕДОСЕЋАЊЕ

ПРВА НОЋ ЖАЛОСТИ

ПРВО СМО ДУГО МИСЛИЛИ

ПРОЛЕЋНА ПЕСМА

САВИН МОНОЛОГ

СРЕЋА

СТРЕПЊА

УМИРАЊЕ ЉУБАВИ

„Мисле – кад ме пола сата слушају на књижевној вечери – да ме знају. Не знају ме. Ни мене, ни другог, ни трећег. Не знају никог од кога су чули тек понеки стих. Треба прочитати књигу. То је најбољи начин да се човек сам увери колико је тачно оно што песници говоре о свом стваралаштву.“ (Десанка Максимовић)

Десанка Максимовић је рођена 16. маја 1898. у селу Рабровица код Ваљева. Студије упоредне књижевности, опште историје и историје уметности студирала је на Филозофском факултету у Београду. Прве песме објавила је у часопису „Мисао“ већ 1919. По дипломирању 1923. постављена је за суплента у Трећој женској гимназији у Београду, а следеће године објавила је и прву збирку под називом „Песме“.

О том периоду је рекла: „Почетак мог књижевног рада био је леп, лак. Дошла сам после рата, свет је био жељан поезије, жељан топлине и љубави, жељан речи песника.“

На препоруку Богдана Поповића крајем 1924. одлази у Париз као стипендиста Министарства иностраних послова Француске. По повратку у земљу добија посао у Учитељској школи у Дубровнику, а потом у Првој женској гимназији у Београду и ту остаје до бомбардовања Београда 6. априла 1941. када одлази у Бранковину, али се у јесен исте године враћа у Београд. Ту је сазнала за стрељање ђака у Крагујевцу и почиње да пише „Крваву бајку“.

Добитник је великог броја признања: Ордена заслуга за народ I реда, бугарског Ордена Кирила и Методија I реда, Ордена части Президијума Врховног совјета, награде Европског друштва културе, Змајеве награде Матице српске, Вукове награде, два пута је добила Орден Светог Саве, прва је жена добитник Његошеве награде… Дописни члан САНУ постала је 1959, а редовни 1965. године.

Након њене смрти, 1993, основана је Задужбина „Десанка Максимовић“ која сваке године додељује песничку награду са именом славне песникиње.

Прочитајте више:

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂

Exit mobile version