ДОМАЋИ ПАТУЉЦИ – Браћа Грим / БАЈКЕ

ДОМАЋИ ПАТУЉЦИ – Браћа Грим / Бајке, Текст

ДОМАЋИ ПАТУЉЦИ

Некакав обућар толико је без своје кривице осиромашио, да му најзад није остало ништа друго до парче коже за један једини пар ципела. И тако он увече скроји и остави да их изјутра изради. А пошто је имао чисту савест, мирно је легао и одмах заспао.

Идућег јутра, кад хтеде да седне за посао, а оно на столу обе ципеле стоје готове. Зачудио се и није знао шта о томе да мисли. Узео је ципеле у руке да их боље разгледа: биле су тако уредно израђене да ниједан бод на њима није био погрешан. Баш као да су за узор рађене.

Мало затим уђе и купац у радњу и пошто му се ципеле много допадоше плати за њих више но што је уобичајено, тако да је обућар за тај новац могао да купи кожу за два пара ципела. Увече их скроји и хтеде идућег јутра да се лати посла, али то није било потребно, пошто су, кад је устао, већ биле готове.

Дођоше и муштерије и дадоше му за њих толико новаца да је могао да пазари кожу за четири пара ципела. Рано ујутру нашао је и та четири пара већ готова.

И тако је то и даље текло: све што би увече скројио, сутрадан би било израђено, па је ускоро опет стекао толико да пристојно живи, и најзад постао имућан човек.

Једне вечери, пошто је опет све скројио, одлазећи на починак човек рече својој жени: — Како би било да ноћас бдимо, не бисмо ли видели ко нам пружа тако обилну помоћ.

Жена се сложи и упали свећу, па се сакрише у угао собе иза окаченог одела и причекаше.

Кад је избила поноћ дођоше два мала лепа човечуљка, обојица голи голцати, седоше за обућареву тезгу, узеше сав скројени посао и почеше својим прстићима тако хитро и вешто да боду, шију и куцкају, да задивљени обућар не могаше да одвоји очију од њих. И не престадоше док све није било завршено и готово лежало на столу. Онда брзо отскакуташе.

Идућег јутра рече жена: — Патуљци су нас учинили богатим, морали бисмо некако да им искажемо своју захвалност. Голи су и боси и мора бити да им је хладно. Знаш шта? Сашићу им кошуљице, капутиће, прслучиће и панталонице, и свакоме ћу још исплести по једне чарапице, а ти им направи по пар ципелица!

Човек одговори: — Потпуно се слажем с тобом.

А увече, пошто су све довршили, они место скројене коже ставише поклоне на тезгу, па се сакрише да виде шта ће на то рећи патуљци.

О поноћи они доскакуташе и хтедоше одмах да се прихвате посла. Али кад не нађоше скројену кожу већ лепа оделца, најпре се зачудише, а онда се силно обрадоваше. Највећом брзином обукоше се, погледаше лепа одела и запеваше:

„На нама младима фине су ствари, што да још будемо обућари.“

Онда стадоше да скакућу и играју и да скачу преко столица и клупа, и најзад отцупкаше на врата.

Од тада више нису дошли, али обућару је до краја живота било добро и полазило му је за руком све што је год предузимао.

Браћа Грим

Прочитајте више:

БРАЋА ГРИМ – Антологија најлепших бајки

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу – Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

БАСНЕ – Антологија најлепших басни

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂

Exit mobile version