Јован Дучић

ЈОВАН ДУЧИЋ (1874 — 1943) – АНТОЛОГИЈА најлепших песама и цитата / Биографија, Поезија, Цитати

Јован Дучић – БИОГРАФИЈА

„Велики брег Леутар који се диже изнад мог родног Требиња, као модро платно између неба и земље, носи илирско или грчко име по речи елефтерија, што значи слобода. Са овог се брега види на ведром дану, преко мора које је у близини, обала Италије. Тај велики видокруг није био без утицаја на мој завичај и његове људе.“ („Белешке о себи“ – Јован Дучић)

Јован Дучић – О ЉУБАВИ (БЛАГО ЦАРА РАДОВАНА)

ПЕСМЕ:

БОР

ДУША

ЖЕНА   

ЗВЕЗДЕ

ЈЕСЕЊА ПЕСМА

ЛЕТО

ЉУБАВ

МИРНА ПЕСМА

ПЕСМА ЖЕНИ

ПЕСМА ТИШИНЕ 

ПОДНЕ

РАСТАНАК

РЕФРЕН (Сневај…) 

СОНАТА

СРЦЕ

СУНЦОКРЕТИ

СУСРЕТ

ХИМЕРА

„Сви су филозофи веровали да филозофија даје мир, и да бити мудрацем значи бити срећним, пошто је мудрац једини који познаје величину самоодрицања. Чак и Монтескје негде каже како госпођа Ди Шатле није хтела спавати како би научила филозофију, а он јој је рекао да, напротив, треба научити филозофију да би научила спавати. Одиста, само су узбуђење и страст два непријатеља човековог живота, јер они живот загорче и скрате. Зато сва срећа лежи у равнотежи између страсти и апатије.“ (Јован Дучић, Јутра са Леутара)

Иво Андрић је у својој књизи приповедака коју је поклонио Јовану Дучићу написао посвету следеће садржине:

„Драги господине Дучићу, нека Вам ова моја црвена књига каже ово: Ваше дело је постало својина једног народа. Вашим именом се заклињу покољења. Али, када би нешто било могућно да једном буде заборављено Ваше име и изгубљено Ваше дело, чврсто верујем да би младићи и девојке тих далеких нараштаја хтијући да изразе оно што је најлепше у њима од бола и љубави проговорили језиком Ваше поезије, нашли исте, Ваше, речи и усклике. То је судбина великих песника.

Одувек сам хтео да Вам кажем ово:

Ваш искрени поштовалац Иво Андрић“

„Јер екстатички део града није у лепоти старих ствари него у лепоти старих прича; његова је тајна у евокацијама и сугестијама које живе само у тренутном лудилу срца: у оном што није назидано на земљи и подигнуто у ваздуху, него изграђено у машти и у души. Градови, то су унутрашње истине. Ако нису најпре унутрашње истине, онда су то само гомиле људи и камења, али нису градови.“ (Јован Дучић, Градови и химере)

Прочитајте више:

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу – Текстови песама, Рецитације, Књиге, Отпеване песме, Видео…

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂

Exit mobile version