Владислав Петковић Дис

Владислав Петковић Дис – Антологија најлепших песама / Текстови песама, Цитати

Са само две збирке песама „Утопљене душе“ (1911) и „Ми чекамо цара“ (1913) име Владислава Петковића Диса остало је урезано великим словима у историји српске књижевности, а неке његове песме попут: „Можда спава“, „Утопљене душе“, „Тамница“, „Нирвана“, „Наши дани“… налазе се у самом врху наше поезије.

ПЕСМЕ:

ЛЕПОТА

МЕЂУ СВОЈИМА

МОЖДА СПАВА

НАШИ ДАНИ

НИРВАНА

ПИЈАНСТВО

ТАМНИЦА

„У философском смислу, Дис је много смелије извршио оно што су други пре њега врло опрезно тек почињали: Дис је нашу поезију ослободио рационализма у коме би замрла, а дао јој полет који могу имати људски дух и стваралаштво само ван окова рационализма.“ (Божидар Ковачевић)

Мистерију свог псеудонима Дис је открио Милану Вукасовићу у једној шетњи Паризом, а овај записао: „Сећам се да сам некада, одавно, читао једну критику на Дисову поезију која објављује да Дис долази од речи дисхармонија. Међутим, Дис ми објасни, са својим благим, боним, презривим осмехом, који је у последње време био тако редак на његовом лицу, да реч Дис долази од његова имена: – И ‘Вла’ и ‘Лав’ изгледаше ми незгодно, и узео сам средњи слог да бих бар нешто задржао од свога имена.“

У знак сећања на великог песника Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, а на предлог Бранка В. Радичевића, од 1964. организује културну манифестацију „Дисово пролеће“ која се завршава доделом „Дисове награде“.

Прочитајте више:

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

МУЗИКА ЗА ДЕЦУ – Најлепше отпеване песме за децу

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу – Текстови песама, Рецитације, Књиге, Отпеване песме, Видео. . .

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

БАСНЕ – Антологија најлепших басни

ЦРТАНИ ФИЛМОВИ – Стари, добри цртаћи / Синхронизовани

ДЕЧЈА РИЗНИЦА – Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу. . .

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂