ЗНА ОН УНАПРЕД – Гвидо Тартаља

ЗНА ОН УНАПРЕД – Гвидо Тартаља / Драмски текст, Приче за децу, Текст

ЗНА ОН УНАПРЕД

(Позорнице је само делимично отворена, па се види само средњи део сцене, који приказује један крај учионице. Виде се учитељ и Миша, а иза њих табла. Може се чути жамор, кашљање и смех других ђака који се не виде.)

УЧИТЕЉ: Дакле, Мишо, кажи лепо зашто си опет закаснио? Кажи гласно да те цео разред чује…

МИША: Опростите, покидала ми се везица на ципели, па сам тражио другу и нисам је нашао… па сам ту покидану морао везати у чвор… Ево, видите. (Закорачи левом ногом да покаже)

УЧИТЕЉ: Видим, видим, али и јуче си закаснио.

МИША: Јесам. Опростите… то је било зато што сам се задржао код пекара. Све нас је задржао неки чича који је ваздан превртао по џеповима да нађе новац… а за то време отегао причу како је хлеб пре седамдесет година био много боље печен него данас. „Е, то су били пекари!“ Тако је причао.

УЧИТЕЉ: Лепо, али и прекјуче си закаснио, Сећаш ли се?

МИША; Сећам се врло добро. Како се не бих сећао! Још ме пече језик колико сам се опекао. Донели ми за доручак белу кафу тако врелу да смо је морали претакати из једне шоље у другу… и све тако…

УЧИТЕЉ: Сећам се, сећам се и ја. Причао си нам. Тако ти је у томе прошло пет минута. Добро, Мишо, то је билопрекјуче, у среду, али ти си закаснио и у уторак. Сећаш ли се?

МИША:Како да не! У уторак смо хватали миша по соби, нико није смео отворити врата. Тако нам је тата наредио, да миш не би побегао…

УЧИТЕЉ: Да, да, сећам се. Зато ниси смео изаћи док се не заврши сав тај џумбус… А у понедељак? Ако се не варам, ти си и у понедељак закаснио?

МИША: Да, да! У понедељак ми је био рођендан, па док су се сви изређали да ми честитају…

УЧИТЕЉ: Знам, знам, и ми смо ти овде честитали.

МИША: Јесте.

УЧИТЕЉ: Па лепо, сад знамо зашто си све од понедељка закашњавао у школу. Кад би нам још знао рећи зашто ћеш сутра, у суботу, закаснити, имали бисмо испуњену целу недељу и ти би заслужио петицу из – закашњавања.

МИША: Петицу?

УЧИТЕЉ: Да, петицу. Али, наравно, ти не знаш унапред да ћеш закаснити,.. Не можеш знати данас за сутра.

МИША: Знам, знам и за сутра!

УЧИТЕЉ: Како то? Откуд можеш знати унапред?

МИША: Знам. Ујутру, баш пред почетак школе, треба да нам стигне тетка из Ниша…

УЧИТЕЉ: Тетка? Па шта онда7

МИША: Па онда… знате… нисам се видео с њом три године… Увредиће се ако одем из куће чим дође… Треба да поседим с њом бар пет минута…

(завеса)

Гвидо Тартаља

Прочитајте више:

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу – Текстови песама, Рецитације, Књиге, Отпеване песме, Видео…

Најлепше бајке и приче за децу – Дечја ризница

БАСНЕ – Антологија најлепших басни

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂