Цртани филм – БИК ФЕРДИНАНД

Цртани филм – БИК ФЕРДИНАНД / Видео / Синхронизовано / Српски језик / Дечја ризница

Видео: https://youtu.be/Wj_ogb5Vty8

БИК ФЕРДИНАНД / Цртани филм из 1938. године.

Бик Фердинанд је анимирани кратки филм у продукцији Волта Дизнија, по књизи Манроа Лифа „Прича о Фердинанду“ из 1936.

1938. је освојио Оскара за најбољи кратки филм (цртани филм).

Некада давно, у сунчаној Шпанији, живео је један млади бик који се звао Фердинанд. Сви други бикови са којима је живео, трчали су и скакали и налетали роговима један на другога. Сви осим Фердинанда. Имао је он своје омиљено место на пашњаку испод једног дрвета, где би мирно седео у сенци његове крошње по читав дан и мирно мирисао цвеће.

Понекад би се његова мајка, крава, забринула због њега, бојала се да не постане усамљен.  Када га је питала зашто се не игра са осталим биковима и зашто не оштри своје рогове, Фердинанд би само одмахнуо главом и одговорио: „Више волим да овде седим у миру и миришем цвеће!“

Године су пролазиле и Фердинанд је растао, и растао, и растао све док није постао велики и врло снажан бик. Сви други бикови су више од свега желели да учествују на кориди у Мадриду. Сви, осим Фердинанда. Он је и даље волео да седи мирно испод дрвета и да мирише цвеће.

Једнога дана појавила су се петорица људи са смешним шеширима да изаберу навећег, најбржег и најснажнијег бика за кориду. Сви други бикови су трчали унаоколо, скакали, ударали главама и налетали роговима један на другога, да би људи помислили како су они јаки и неукротиви и изабрали њих. Све, осим Фердинанда. Знао је да они неће њега изабрати и баш га је било брига.

Пошао је мирно да седне испод свог омиљеног дрвета, али није погледао где је сео. А сео је баш на бумбара!  Када оде да седне, није свестан да је бумбар директно испод њега. Бол од убода бумбара натера га да почне да трчи унаоколо као да је полудео, да нокаутира остале бикове и на крају сруши дрво. Петорица мушкараца, импресионирани и одушевљени одлуче да поведу Фердинанда на кориду у Мадрид.

Какав је то само дочек био! Заставе су се вијориле, оркестар је свирао, поворка је дефиловала ареном. На плакатима га зову Фердинанд Неукротиви. Догађај почиње и у арену излазе бандериљероси, пикадори и матадор. Док се матадор клања, жена у публици му баца букет цвећа који му пада у руку.

Коначно, долази тренутак када Фердинанд излази и пита се шта ради тамо. Бандериљероси су дрхтали од страха пред њим. И сви  пикадори су се тресли од страха, а што се тиче матадора – он се просто укочио од страха.

Када је Фердинанд угледао предивно цвеће у руци матадора потрчао је ка средини арене. Публика је гласно навијала мислећи да се припрема за жестоку борбу. Стигавши на сред арене, Фердинанд је мирно сео и почео да мирише цвеће. Бандериљероси су се разљутили, пикадори још више, матадор се разљутио највише од свих: „Хајде, покажи шта знаш! Шта ти је? Где ти је та твоја жестина? Хајде! Хајде!“

Јадни матадор. Почео је да се кревељи, али Фердинанд је и даље седео и мирно мирисао цвеће. Матадор се страховито наљутио, поломио је свој мач у парампарчад, ударао ногама о земљу, чупао је косу. . . Узалуд.

Морали су да одведу Фердинанда кући. И колико знам, он још увек мирно седи испод свог омиљеног дрвета и мирише цвеће. Мирише своје цвеће врло срећан.

Прочитајте више:

ЦРТАНИ ФИЛМОВИ – Стари, добри цртаћи / Синхронизовани

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу – Текстови песама, Рецитације, Књиге, Отпеване песме, Видео. . .

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

БАСНЕ – Антологија најлепших басни

МУЗИКА ЗА ДЕЦУ – Најлепше отпеване песме за децу

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ДЕЧЈА РИЗНИЦА – Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу. . .

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂