ЗБИРКА МАРАКА – Карел Чапек

ЗБИРКА МАРАКА – Карел Чапек / Приче за децу, Текст

ЗБИРКА МАРАКА

Кад сам имао десет година, почео сам да скупљам марке. Имао сам друга, Лојзика Чепелку, па сам се с њиме предао тој филателистичкој страсти. Лојзик је био син сиромашног верглаша, чупав и пегав дечак, отрцан као врабац, а ја сам га волео као што само деца могу волети своје другове.

Моме оцу та забава није била по вољи: мислио је да ћу због тога слабо учити. Морао сам дакле да скривам своју збирку марака на таван. Тамо је био стари сандук за брашно. У њ смо се увлачили као мишеви и показивали један другоме марке: Гледај, ово је Холандија, а ово је Египат, а ово Свериге или Шведска. А што смо се с овим благом морали тако скривати и у томе је било нешто дражи.

Како сам марке добављао, то је опет била посебна пустоловина. Обилазио сам познате породице и мољакао да ми дозволе да одлепим марке с њихових старих писама.

То су дакле биле најлепше године мога живота, ово пријатељство с Лојзиком и сакупљање марака. А онда сам добио шарлах па нису пуштали Лојзика к мени, премда је он стајао у ходнику наше куће и звиждао да бих га чуо.

Једном нису на мене добро пазили па сам утекао из кревета. Одјурио сам на таван да видим своје марке. Толико сам био слаб да сам једва подигао поклопац нашег сандука.

А сандук је био празан. Кутије с маркама није било!

Стајао сам над сандуком као скамењен и нисам могао ни плакати како ми се грло стегло. Било је страшно што су моје марке, моја највећа радост, нестале; али још је страшније било што их је зацело украо Лојзик, мој једини пријатељ. То је било моје прво и највеће разочарење у човека.

Кад сам се опоравио од болести, опоравио сам се и од бола због изгубљене збирке. Само ме још уболо у срце кад сам видео да Лојзик већ има нове другове. Кад ми је пришао, рекао сам му сухо и озбиљно:

– Одлази, с тобом не разговарам.

Лојзик је поцрвенео, неколико тренутака збуњено ћутао, а онда рекао:

– Добро.

Прошле су године.

Једнога дана превртао сам на тавану у старом ормару свакојаке породичне успомене: фотографије, писма, моје старе школске свеске. На дну једне ладице налазила се запечаћена кутија. Кад сам је отворио, нашао сам у њој ону збирку марака коју сам сакупљао пре много година.

Потекле су ми сузе на очи а кутију сам однео у своју собу као какво благо. Схватио сам одмах. Кад сам оно био болестан, неко је нашао моју збирку, а отац ју је запленио да не бих због ње занемарио учење.

А онда ми је пало на ум: Лојзик није украо марке! Какву сам му увреду нанео!

Онда ми се пред очима појави онај пегави и отрцани деран. Ко зна шта се са њим десило и да ли је још жив! Било ми је тако мучно и стид кад сам све то обнављао у сећању. Због неосноване сумње изгубио сам јединог друга, изгубио сам детињство.

Зато кроз читав живот нисам могао погледати поштанску марку.

Карел Чапек

Прочитајте више:

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂