РАЗГЛЕДНИЦЕ – Мирослав Мика Антић

РАЗГЛЕДНИЦЕ – Мирослав Мика Антић / Видео, Рецитација, Текст песме

https://youtu.be/A8jLc251arU

РАЗГЛЕДНИЦЕ

1.

У доба мог детињства играо сам се поште. Сакупљао сам лишће док идем од школе до куће. Сваком бих листу, уз осмех, нешто лепо пришапнуо, најлепше што сам чуо и видео тог дана.

Са друге стране листа шаптао сам адресу. Хиљаде измишљених имена незнаних људи. Милионе имена.
Све бих то онда, овлаш, запечатио пољупцем. И пуштао низ ветар.

И ево шта се сад догађа, сад после толико година! Јављају ми се многи знани и непознати. Поново сакупљам лишће и читам одговоре писане рукописом жилица које вену.
Јављају ми се дивни далеки пријатељи, азбуком ране јесени коју умем да читам. Није тешко научити. Само мало зажмурим. Овлаш. Кроз трепавице. И дишем полако ветар.

А ветар се и не чује друкчије, сем ноздрвама и уснама.

2.

Каткад су разгледнице врло чудне. На једној страни пише нам Лао Це са неке поште старе две и по хиљаде година: „Ко зна да не зна — највиши је.“

На другој страни, додато рукописом Монтења. Мишел де Монтењ. Француска, 1553; „Ко мисли да ништа не зна, тај не може ни знати да ништа не зна“.

Зар ти то не личи по мало на игру „покварених телефона“? Кад речи путују кроз векове, свако понешто допише или избрише. Или све изврне наопако, по своме.

Тако настаје усијани врх човековог ума: пословица. Она припада народу. Зато народ и каже : „Пословица је свемир у зрну жита“.

3.

Ноћ полагано зри. Чује се лепет крила. То се ветар уморио. Слетео је на кров и кљује око димњака стаклене перле ретке кише.

Од много мисли изабери једну, најважнију. Бави се само њом, док је сасвим не савладаш, као велики џудиста један муњевити захват, као велики боксер свој тајни контраударац, као велики хирург, занет вајањем природе, само њему знан рез на срцу.

Уопште није важно имаш ли неуредне џепове, неуредну фризуру и домаће задатке.

Највећа невоља на свету је, сине мој, имати неуредан ум.

Мирослав Мика Антић

Из књиге: Мирослав Антић – ХОРОСКОП

Прочитајте више ~ АНТОЛОГИЈЕ

Мирослав Мика Антић ~ АНТОЛОГИЈА ПЕСАМА, ЦИТАТА И ПРОЗНИХ ДЕЛА

ПОЕЗИЈА ~ Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

Најлепше бајке и приче за децу / Дечја ризница

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂

Exit mobile version