СВИЈЕТУ СЕ НЕ МОЖЕ УГОДИТИ – Народна приповетка

СВИЈЕТУ СЕ НЕ МОЖЕ УГОДИТИ – Народна приповетка /  Народне шаљиве приче, Текст

СВИЈЕТУ СЕ НЕ МОЖЕ УГОДИТИ

Један чоек, идући из вароши кући, јахао је на магарцу, а његов син, момчић од десетак-петнаест година, ишао поред њега пјешице.

Сусретне их један човјек, пак рече: „То није право, брате, да ти јашеш, а дијете да иде пјешице; твоје су ноге јаче од његовијех“.

Онда отац сјаше с магарца и посади сина на њ.

Мало даље сретне их други чоек па рече: „То није лијепо, момче, да ти јашеш, а отац да ти иде пјешице, твоје су ноге млађе“.

Онда узјашу обојица и пођу тако мало, али их сретне трећи чоек, па рече: „Каква је то будалаштина: два матора магарца на једној слабој животињи! Право би било да чоек узме батину, пак да вас обојицу шћера“.

Онда сјашу обојица и пођу пјешице, отац с једне стране, син с друге, а магарац у сриједи.

Сретне их четврти чоек, пак рече: „Ала сте ви чудна три друга! Зар није доста да двојица иду пјешице ? Не би ли лакше било да један од вас јаше?“

Онда отац рече сину: „Ми смо обојица свакојако јахали на магарцу, сад ваља да магарац јаше на нама“ пак оборе магарца на земљу, те му један свеже предње ноге, а други стражње, па га онда узму на колац међу се, и тако га понесу.

А кад се људи који су их сретали и стизали стану сад још већма смијати и чудити, онда отац, уједанпут бацивши магарца на земљу и почевши га дријешити, повиче:

„Та онај је сваки човјек луђи од овога магарца који хоће свему свијету да угоди. Ја ћу с мојим магарцем да чиним како сам и најпре по мојој вољи чинио; а људи нека говоре шта им драго“.

Па онда узјаше на магарца, а син поред њега пјешице, и тако отиђу кући.

Народна прича

Прочитајте више:

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу

ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂