БАЈКЕ – Браћа Грим

БАЈКЕ – Браћа Грим / Антологија најлепших бајки браће Грим

Браћа Грим, Јакоб и Вилхелм, рођени су 1785. и 1786. године и били су немачки писци који су написали неке од најлепших бајки на свету. Они су сакупљали народне умотворине и преузимали бајке од народа па их записивали на сликовит начин поштујући народну традицију.

БАЈКЕ

ИВИЦА И МАРИЦА

ТРНОВА РУЖИЦА

ДОМАЋИ ПАТУЉЦИ

ЦРВЕНКАПА

ХРАБРИ КРОЈАЧ

ПЕПЕЉУГА

ЗЛАТНА ГУСКА

ДОКТОР СВЕЗНАЛИЦА

СНЕЖАНА И СЕДАМ ПАТУЉАКА

ПЧЕЛИЊА МАТИЦА

ТРИ БРАТА

Браћа Грим су зачетници уметничке бајке као и Шарл Перо.

За нас су браћа Грим посебно значајни зато што су сарађивали са Вуком Стефановићем Караџићем и зато што су подржавали и помагали његов рад на језику и правопису.

Бајке браће Грим представљају збирку немачких народних бајки које су сакупили и записали браћа Јакоб и Вилхелм Грим. Прва збирка, “Дечје и домаће бајке” садржи више од 200 бајки, народних прича и пошалица – народно благо забележено према усменом предању. Током протеклих векова бајке браће Грим имале су небројана издања и преведене су са немачког на велики број светских језика.

Осим бајки ову збирку чине и митови, нордијске саге, легенде, разни видови усмене народне књижевности, приче о животињама, поучне приче. Имали су изузетан утицај на сакупљаче народне усмене књижевности, па и на Вука Стефановића Караџића.

Прочитајте више:

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

ПОЕЗИЈА – ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂