МЕЂЕД, СВИЊА И ЛИСИЦА – Народна приповетка

МЕЂЕД, СВИЊА И ЛИСИЦА – Народна приповетка / Приче за децу, Народне приче, Текст

МЕЂЕД, СВИЊА И ЛИСИЦА

Удруже се међед, свиња и лисица, па се договоре да ору земљу и да сију пшеницу, да се ране. Запитају једно другога шта ће које радити и како ће сјеме наћи.

Свиња рече: „Ја ћу провалити кош и украшћу сјеме; и ја ћу мојом сурлом узорати“.

Међед рече: „Ја ћу посијати“. А лисица ре~е: „Ја ћу мојим репом подрљати“.

Узораше, посијаше. Дође жетва. Сташе се разговарати како ће пожети. Свиња рече: „Ја ћу жети“. Међед рече: „Ја ћу снопље везати“. Лисица рече: „Ја ћу класје купити“. Пожњеше и снопље повезаше.

Сад се сташе договарати како ће да вршу. Свиња рече: „Ја ћу гувно начинити“. Међед ре~е: „Ја ћу снопље снијети и ја ћу и вријећи“. Свиња рече: „Ја ћу претресати и раставићу сламу од пшенице“. Лисица рече: „Ја ћу мојим репом трнити пљеву са пшенице“. Свиња рече: „Ја ћу овијати“, а међед рече: „Ја ћу жито раздијелити“.

Оврхоше. Међед жито подијели, али га не подијели право: јер га свиња замоли, те јој даде само сламу, а пшеницу сву узе сам, лисици не даде ништа.

Расрди се лисица па отиде на тужбу и каза им да ће им довести једнога царског човјека који ће жито право раздијелити.

Уплаше се свиња и међед, па ре~е међед свињи: „Закопај се ти, свињо, у сламу, а ја ћу се попети на ову крушку“. Закопа се свиња у сламу, а међед се попе на крушку.

Лисица отиде, те нађе мачку, па је позва у друштво да иду на гувно да ватају мише. Знајући мачка да на гувну има доста миша, пође радо; па сад изнад пута, сад испод пута, трчи за птицама.

Опази је међед с крушке поиздалека, па каже свињи: „Зло, свињо! Ето лисице ђе води страшнога бумбашира: огрнуо ћурак од куне, па и крилате тице вата око пута“.

Уто се мачка украде међеду из о~ију, па кроз траву дође на гувно и тражећи миша стане шушкати по слами. Свиња подигне главу да види шта је, а мачка помисли од њезине сурле да је миш, па скочи, те свињу шапама за нос. Свиња се уплаши, па рукне и скочи, те нада у поток; а мачка се препадне од свиње, па нада уз крушку; а међед помисли да је она већ свињу удавила, па иде сад на њега, па од страха падне с крушке на земљу, те се разбије и цркне, а лисици остане све жито и слама.

Народна приповетка

Прочитајте више:

ПРИЧЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија најлепших прича и драмских текстова за децу свих времена

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

БАЈКЕ – Најлепше бајке за децу свих времена

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂