Милош Црњански

МИЛОШ ЦРЊАНСКИ – Поезија, Прозни радови, Цитати, Биографија

Милош Црњански, песник, прозаиста и драмски писац је рођен 26. 10. 1893. у Чонграду. Већ у петнаестој години у сомборском листу “Голуб” објављена му је прва песма „Судба“. Био је радознао дух, широких интересовања, учио је мачевање, играо фудбал, скијао, сликао, фотографисао, бавио се новинарством, преводио, путовао, познавао бројне језике (мађарски, немачки, француски, енглески, италијански, шпански, португалски, руски, старогрчки и латински). . .

Непрестано је учио, па је студирао и у својим педесетим годинама, а почео је од деветнаесте на Експортној академији у Ријеци, потом је студирао медицину у Бечу, напушта је и уписује историју уметности и филозофију такође у Бечу, у Београду је студирао упоредну књижевност, историју и историју уметности, 1921. године студира на Сорбони, у Лондону је стекао диплому из хотелијерства, али и дипломе из драматургије, филмске режије и спољне политике.

Радио је у дипломатији, као аташе за штампу у нашим амбасадама у Берлину, Риму и Лондону. Од 1945. године живео је тешким емигрантским животом у Лондону и тек 1965. враћа се у Београд. За „Сеобе“ је 1930. добио награду Српске краљевске академије, 1971. добија награду Удружења књижевника Србије за животно дело, за „Роман о Лондону“ НИН-ову награду 1972, а наредне године за исто дело добија и награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године, као и награду „Дисово пролеће“. Награда француских издавача за најбољи страни роман припала је 1988. године „Сеобама“, једанаест година након његове смрти.

„Тако ја свет видех: да се све може пренети морем и, у туђини научих: да се на ничему може сазидати брдо, пролећно и мирисно.“ (Милош Црњански, „Љубав у Тоскани“)

ПЕСМЕ

ВЕЧНИ СЛУГА

ЕТЕРИЗАМ

ЗДРАВИЦА

ЈА, ТИ, И СВИ САВРЕМЕНИ ПАРОВИ

ЛАМЕНТ НАД БЕОГРАДОМ

МИЗЕРА

ПРИЧА

СЕРБИА

СТРАЖИЛОВО

СУМАТРА

ПРОЗНИ РАДОВИ

АПОТЕОЗА

СВЕТА ВОЈВОДИНА

ЦИТАТИ

Милош Црњански о поезији, песницима, критици…

„Можда би овај свет (а још није измишљено ништа моћније од живота) био отворенији, пунији, бољи и праведнији када би сви упорни и радознали читали једино дела која трају више од једног читања, дела која треба поново, поново и поново читати. А такви су стихови и проза Милоша Црњанског. Његове речи су као мелем. Писање је терапија (као и читање).“ (Мирослав Јосић Вишњић)

Прочитајте више:

ПОЕЗИЈА – ПОЕЗИЈА – Антологија најлепших песама наше и светске књижевности

БАСНЕ / Езоп, Доситеј Обрадовић, Бранко Ћопић, Народне басне…

ПЕСМЕ ЗА ДЕЦУ – Антологија поезије за децу / Најлепше песме за децу / Текстови песама, рецитације, отпеване песме, видео…

Најлепше бајке и приче за децу / Дечја ризница

ДЕЧЈА РИЗНИЦА ~ Антологија најлепших песама, бајки, цртаних филмова, прича, књига за децу…

АНТОЛОГИЈА – РИЗНИЦА КУЛТУРНОГ БЛАГА

Фото колажи: АНТОЛОГИЈА – www.antologija.in.rs
Преузимање делова текстова, текстова у целини, фотографија и осталог садржаја на сајту је дозвољено без икакве накнаде, али уз обавезно навођење извора и уз постављање линка ка изворном тексту или фотографији на www.antologija.in.rs. Испоштујте наш труд, није тешко бити фин. 🙂